En checklista att följa när en anställning ska upphöra vid arbetsbrist

När företaget måste säga upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist ger de kollektivavtalade försäkringarna stöd och trygghet till den uppsagda och dig som arbetsgivare. Trygghetsfonden TSL hjälper arbetare och TRR Trygghetsrådet hjälper tjänstemän i omställningen. Se filmen eller läs checklistan som beskriver vad du ska göra och tänka på.


checklista arbetare

Se filmen

En kort film om vad du ska göra när företaget säger upp personal på grund av arbetsbrist

Tipsa en kollega om sidan!

1

Du bör vända dig till ditt arbetsgivarförbund  för rådgivning innan du meddelar en uppsägning. Ditt arbetsgivarförbund hjälper dig med förhandlingen med aktuellt fackförbund.

2

När förhandlingen är klar ansöker du tillsammans med det lokala facket på Trygghetsfonden TSLs hemsida för omställningsstöd till den uppsagda. Vissa villkor angående anställningstid och ålder måste vara uppfyllda för att omställningsstödet ska gälla.

Anmäl till Trygghetsfonden TSL

3

Den uppsagda kan ansöka om  Avgångsbidrag (AGB) via blankett hos AFA Försäkring. Vissa villkor måste vara uppfyllda när det gäller anställningstid och ålder för att försäkringen ska gälla.

4

Som arbetsgivare ska du fylla i en del av blanketten när den uppsagda ansöker om Avgångsbidraget (AGB).

Blankett för ansökan AGB

5

Fyll i ett arbetsgivarintyg så den uppsagda får rätt till ersättning från A-kassa. Det är ett krav om den anställda som är uppsagd begär detta. Du hittar information på arbetsgivarintyg.nu.

6

Ändra företagets preliminära lönesumma hos Fora så att du får rätt belopp på kommande fakturor.

Rapportera här

Vi hjälper arbetsgivare att ha koll på kollektivavtalad försäkring och pension.

I vilken roll besöker du sidan idag?

För dig som vill veta mer...

Kollektivavtalad försäkring när en anställd är uppsagd på grund av arbetsbrist.

Läs mer